• Geheimen mag je nooit doorvertellen. En de vraag is óf je een eigen geheim wel door moet wíllen vertellen.  Ons antwoord: Ja. En nee.

  Een volmondig ‘ja’ op; geheimen hoor je te bewaren en een even volmondig ‘nee’ op de vraag of we het geheim van Dé OpvoedChallenge echt moeten vertellen. Het moet niet. Maar het mag wél. Het doorvertellen van een geheim betekent automatisch dat het geen geheim meer is. Dat is jammer. Aan de ene kant. Aan de andere kant: vanaf het moment dat iedereen ‘het geheim kent’, kan iedereen er ook zijn of haar voordeel mee doen.

   

 • Het geheim van Dé OpvoedChallenge

   

  Je zou het denken, dat iedereen er voordeel bij heeft, als je een geheim deelt. Bij Dé OpvoedChallenge ligt dat toch nét even anders: als je het fingerspitzengefühl niet herkent, dan kom je niet eens in de búúrt van het geheim. Misschien is het wel zo iets als koken: de kok kan zijn recept wel aan je doorgeven maar als je nét dat ene snufje zout te weinig (of te veel) toevoegt, is de smaak totaal anders.

  En dat is bij Dé OpvoedChallenge precies het geheim: dat ene snufje zout.

  Dé OpvoedChallenge is gebaseerd op het principe dat levensomstandigheden zoals huwelijk, ouderschap, werk en gezondheid samenhangen met emotioneel welbevinden.  Een schot voor open doel, zul je denken. Dat was het niet tot onder andere Martin Seligman dit principe verder uitwerkte onder de noemer ‘Positieve Psychologie’.

  Maar, hoe krijg je dat voor elkaar, een beetje prettig emotioneel welbevinden als je het gevoel hebt dat je leven regelmatig door elkaar geschud wordt door een puber met diens eigen onstuimige ontwikkelingsproces?

  Het antwoord van de initiatiefneemster van Dé OpvoedChallenge, Marina van der Wal, is daar kort over: kijken naar dat wat er wél goed gaat, jezelf niet al te serieus nemen en vooral: benoem dat wat er goed gaat! Dit laatste is de rode draad en, zo je wilt, de fundering van DopApril, en later Dé OpvoedChallenge, geworden.

  Koppel hier een intensief programma van een maand aan vast met écht iedere dag huiswerk in de vorm van theorie (om te lezen) en praktische opdrachten (om uit te voeren) en bied ouders een plek waar ze de rollercoaster aan de emoties kunnen delen met andere ouders.

   

  Werkt dat?

  Ja, het werkt. Tenminste, dat zeggen al de ouders die écht alles hebben aangepakt om van deze maand een succes voor zichzelf en hun gezin te maken. Wat dus betekent: je huiswerk maken, soms tot vervelens toe.  Al hebben we geen klachten gekregen bij de opdracht ‘bak vandaag brownies!’

   

  We hebben het gecheckt

  Honderden ouders hebben we aan het begin van Dé OpvoedChallenge, Editie 2016 lastig gevallen met een vragenlijst. En die zelfde vragenlijst hebben we ze áchteraf nog een keer toegestuurd. En daarna hebben we de uitkomsten met elkaar vergeleken.  En daar werden we blij van. Want wat blijkt? Alle deelnemers die aan beide onderzoeken hebben meegedaan geven unaniem aan dat het gevoel van welbevinden béter is geworden. Of dat nu gaat over hun relatie met een partner, de relatie met hun puber, het gezin als geheel en zelfs de samenwerking met collega’s! 

  Uit dit zelfde onderzoek is duidelijk geworden dat ouders meer vertrouwen in hun puber krijgen, dat die zelfde puber zelfs meer bereid is om onder minder gemopper met klusjes in huis te helpen én het huiswerk is bespreekbaar. 

  Wij waren van deze uitkomsten onder de indruk. Want laten we wel wezen: je besteedt één maand, precies 30 dagen, aandacht aan je gezin en je bent daarna mét elkaar tevredener!

 • Dit zeggen deelnemers over voorgaande jaren

  Inmiddels is dit het zevende jaar dat Dé OpvoedChallenge plaatsvindt; gestart als klein initiatief is het inmiddels dé landelijke OpvoedChallenge van Nederland. Dat gebeurt natuurlijk niet zo maar. Als je de reacties van deelnemers leest die de afgelopen jaren hebben deelgenomen dan begrijp je het misschien een beetje...

  Wil je alle reacties op een rijtje hebben, dan klik je hier.

 • Ik besloot om mee te doen. Je elke dag richten op het positieve van je puber. Maar dat viel in het begin niet mee….. Ergernissen lagen op de loer en soms was het zoeken om daartussen iets positiefs te vinden. Maar het lukt dus wel. En het werkt ook nog!
 • Het is aan de hand van de opdrachten zo ontwapenend om te zien hoe eenvoudig het is om de sfeer te verbeteren, geweldig gewoon. Het lukt me zo goed om mijn mond te houden, dat had ik nooit alleen gekund. Loop al twee dagen met een dikke smile.
 • Ik kweekte de vruchten en kreeg ze terug. Mijn zoon vond het steeds leuker om te verrassen. Stelde bijvoorbeeld mijn favoriete programma in op tv als verrassing, ruimde zelf dingen op. Ik was aangenaam verrast. Ik kreeg appjes terug….. sterker nog, ik kreeg zelfs appjes met xxx erin!
 • Deze cursus heeft op mijzelf ook een heel positieve uitwerking gehad; mopperen maakt somber en ontevreden. Ik werd van de complimentjes blij en licht! Ik kijk uit naar de komende dopaminemaand, ga zeker weer meedoen.
 • Mijn man en ik zijn weer in gesprek over ons gezin; niet over de dingen waar we het niet over eens zijn maar juist over de thema’s die we samen belangrijk vinden
 • Voor ons samengestelde gezin was deze cursus een uitkomst: geen therapie en moeilijk gedoe.
 • De oefening om een maand lang de positieve dingen van mijn kinderen te benadrukken heeft me heel veel goeds opgeleverd. Ik had t niet aangekondigd, en het viel ze direct op!

Als jij voor de koffie zorgt, dan doen wij daar een cookie bij!

Privacy is voor iedereen belangrijk. Tenminste, dat is onze mening. We beloven je graag dat we met jouw gegevens geen gekke dingen doe. En, en dat is misschien nog wel belangrijker: we verzamelen zo min mogelijk gegevens van je. In de privacyverklaring leg ik je alles uit.

Lees hier de privacyverklaring | Afsluiten
Instellingen