• Het gedrag van je kind verandert terwijl je vooral naar je eigen doen en laten kijkt!

  Heidi is huismoeder en werkt 1 ochtend per week als vrijwilligster bij een peuterspeelzaal. Ze is getrouwd met Ron en is moeder van een dochter van 14. Ook dit jaar heeft ze zich weer opgegeven voor DopApril. Voor ons schrijft ze de komende weken over haar ervaringen tijdens de vorige editie. Zo is het wachten voor ons allemaal nét iets minder lang tot aan 1 april!

  Gek eigenlijk, hoe je naar een datum uit kunt kijken. En dat dan zelfs als je nog niet eens weet wat je precies gaat doen… Voor mij was 1 april 2016 zo’n datum waar ik enorm naar heb uitgekeken. En echt, dat is géén grap!

  De eerste DopApril week was voor mij meteen een week met veel lessen. De eerste les was: als je het over je puber(s) hebt, dan heb je het óók over jezelf. En daarmee heb je het dan automatisch over je eigen gedrag en gevoelens.

  Deze week waren de opdrachten vooral om te kijken naar mijn eigen rol in ons gezin. Hoe reageer ik op negatieve maar ook positieve situaties. Dit moest ik opschrijven in mijn huiswerkschrift. Waar deed de situatie zich voor, wat hield de situatie in en door werd die ‘veroorzaakt’, wat was mijn gevoel daarbij en hoe heb ik het ervaren. Een hele fijne opdracht vond ik dat, zeer leerzaam en ook wel confronterend soms.

  En toen kwam voor mij een van de moeilijkste opdrachten, en dat al meteen de 4e dag. Complimenten ontvangen zonder een tegenwoord te geven behalve de woorden ‘dank je wel’.  Ook de kleinste complimentjes zoals van de huisartsassistente die zei: “dank u wel voor het wachten”. Lastig maar achteraf wel fijn!

  Daarna nog de opdracht om alle negatieve opmerkingen die ik mijn dochter gaf op te schrijven, met daarbij de reactie van mijn dochter. En niet alleen de gewone opmerkingen maar ook de ‘verpakte’ (cynisch of kritiek verpakt in een compliment) Dat was erg confronterend want dat gebeurde nogal vaak.

  Al met al was deze week erg leerzaam en confronterend omdat ik zag hoe ik ‘echt’ ben en doe. Ik ben hierdoor gaan letten op mijn eigen gedrag en dat werd positief ontvangen door mijn dochter. Na een paar dagen DopApril  merkten we al dat haar gedrag veranderde. Ze werd vrolijker, behulpzamer, minder brutaal,… Zelfs buitenstaanders viel dat op.

  Het werkt dus echt, ik heb niet voor niks zo lang in blijde verwachting gewacht tot het eindelijk 1 april werd!

   

Als jij voor de koffie zorgt, dan doen wij daar een cookie bij!

Privacy is voor iedereen belangrijk. Tenminste, dat is onze mening. We beloven je graag dat we met jouw gegevens geen gekke dingen doe. En, en dat is misschien nog wel belangrijker: we verzamelen zo min mogelijk gegevens van je. In de privacyverklaring leg ik je alles uit.

Lees hier de privacyverklaring | Afsluiten
Instellingen