• Sport en voeding

  Sporten is gezond voor je! Beweging is goed voor je lijf, het kan overgewicht voorkomen. Bovendien ontspant sporten ook. Daar waar veel mensen denken moe te worden van sporten, weet de sporter sport geeft energie. Daarnaast wordt je ook vrolijk van sporten, tijdens het bewegen komt er een stofje in de hersenen vrij dat je vrolijk maakt. Al met al dus een heleboel goede redenen om aan sport te doen.

  Toch wordt er teveel stil gezeten. Mensen bewegen te weinig en dat is jammer. Want stil zitten is echt niet oké. Je lijf is gemaakt om te bewegen, het biedt zoveel voordelen. Bovendien is het ook gewoon super leuk. Mits je iets kiest dat je leuk vindt natuurlijk. Want sporten omdat het moet is niet leuk en waarschijnlijk houd je het ook niet lang vol.

  Voor kinderen is het soms even zoeken welke sport ze willen. Laat ze lekker van alles uitproberen, op die manier komen ze er achter wat ze leuk vinden. Bij de meeste sportclubs mag je vaak wel een proefles nemen of zelfs meerdere. Maak daar zeker gebruik van.

   

  Voeding

  Heb je extra voeding nodig als je gaat sporten? Die vraag hoor ik regelmatig en het antwoordt is meestal nee. Tot 6 uur sporten per week is recreatief en dan hoef je niets extra's te eten om aan te vullen. Sport jij of je kind meer dan 6 uur dan is het wel aan te raden iets extra's te eten. Maar denk nou niet dat het om veel gaat, een extra boterham met kaas of een bak kwark is al voldoende.

  Na het sporten is het goed om de spieren die hard hebben moeten werken te laten herstellen. Je spieren hebben eiwitten nodig om dat te kunnen, dus een portie zuivel na het sporten is slim. Voor je gaat sporten is het niet handig om een grote maaltijd te nemen, sporten met een volle maag is niet fijn. Het kan zelfs voor kramp zorgen. Maar niets eten is ook niet goed. Je gaat immers iets van je lijf vragen, er moet gepresteerd worden. Eet vooraf een banaan of een muesli bol, deze geven beiden langzaam energie af en je houdt het dus lekker lang vol op deze voedingsmiddelen.

   

  Sportdrankjes

  Voldoende vocht is belangrijk tijdens het sporten. Sport je een uur of minder dan is vooraf en achteraf drinken voldoende. Maar ben je langer actief dan is het goed om ook tussendoor even wat te drinken. Kies daarbij voor water. Er zijn diverse sportdrankjes op de markt maar deze bevatten vaak veel suiker en dat is niet goed voor je. Zolang je geen topsporter bent is gewoon water echt voldoende.

  Sporten is leuk dus ga eens het veld op, of het zwembad in. Sla een balletje op de tennisbaan of klim op een paard. Vaar de plas over met een bootje of trap een bal het doel in. Er zijn zoveel activiteiten dat er altijd wel iets tussen zit dat jij leuk vindt!

Als jij voor de koffie zorgt, dan doen wij daar een cookie bij!

Privacy is voor iedereen belangrijk. Tenminste, dat is onze mening. We beloven je graag dat we met jouw gegevens geen gekke dingen doe. En, en dat is misschien nog wel belangrijker: we verzamelen zo min mogelijk gegevens van je. In de privacyverklaring leg ik je alles uit.

Lees hier de privacyverklaring | Afsluiten
Instellingen